Träna som en man (och vice versa)

Idag är det få som tror att män är från Mars och kvinnor från Venus. Men beger man sig in på ett gym kan man lätt få den uppfattningen. Män och kvinnor tränar till stor del olika kroppsdelar, med olika övningar. Faktum är dock att båda könen skulle ha en hel del att vinna på att träna mer som det andra könet.

Män tränar bicepscurls och bänkpress, kvinnor tränar knäböj och utfall. Så ser det åtminstone ut på många gym. Men är inte utfall en bra övning även för män, och bänkpress för kvinnor? Jo, så är det. Visst finns det skillnader mellan könen, som har viss inverkan på träningen. Men de här skillnaderna är så små att de för det mesta inte har någon påverkan på hur man borde träna.

Män är fysiskt starkare än kvinnor, om man ska jämföra mellan grupperna. Kvinnor är däremot uthålligare, och kan göra fler repetitioner på en viss procent av 1RM. Om en man som mest klarar 100 kg i bänkpress, och en kvinna klarar 50 kg, kan kvinnan göra fler repetitioner på 45 kg än mannen klarar på 90 kg (90 % av 1RM). Det här gäller dock inte alla, för variationen inom gruppen är alltid större än mellan grupperna. Det är inte många män som kan matcha Sofia Loft, Isabella von Weissenberg eller Mia ”Pippi” Engrenius över huvud taget.

Med tanke på att de flesta som tränar på ett gym inte är uppe på 1RM i varje lyft – det blir ju svårt att träna i set om flera reps då – skulle man kunna tänka sig att kvinnorna var normen på gymmet. Det är ju de som är starkast, relativt sett, när det kommer till antal repetitioner på lite lägre vikter. Men så är det inte, mannen är norm på gymmet, precis som i resten av samhället. Männen dominerar vid de fria vikterna och styrkemaskinerna, kvinnorna vid konditionsmaskinerna och stretchingytan. På de gymkedjor som har speciella tjejavdelningar (inget fel i detta, även om jag inte är för separatism själv) finns det inga fria vikter.

Varför vi tränar

Män tränar för att bli starkare, kvinnor tränar för att gå ned i vikt och/eller för att forma kroppen. Om en kvinna tränar med skivstång är det därför vanligast att hon tränar knäböj, en övning som ska ge en bättre formad rumpa. Knäböj är en bra övning, som tränar nästan hela kroppen, men den är framför allt bra för att man blir stark av den, inte för att man blir snygg.

Vart vill jag komma med det här? Jo, jag vill uppmana alla kvinnor att träna bänkpress, marklyft, bicepscurls m.m., utan att för den skull överge knäböj och utfall. Var inte heller rädda för att öka vikten, det är då man verkligen tränar musklerna och gör dem starkare.

Jag vill också uppmana alla gymmän att inte bara träna de s.k. diskomusklerna på överkroppen, utan att även träna underkroppen, bl.a. sätet. Det gör man bäst med ”kvinnliga” övningar som knäböj, utfall med vikt och höftlyft. Var heller inte rädda för att prova yoga.