Militärers sovteknik populär

Har du provat en sömnteknik för att somna fortare någon gång? Det finns flera omtalade tekniker som används av olika yrkesgrupper, till exempel amerikanska militärer, för att somna varsomhelst och närsomhelst.

I en skön säng somnar kanske de flesta fort, inte minst om det är en från Ekens. Men ibland kan även den som annars somnar lätt en liten skjuts mot John Blund och drömmarnas land. Då är det tur att det finns flera sömntekniker som både är välbeprövade och smarta.

Lär dig somna fort ­­– när du behöver

sov säng kattI Expressen tipsas det om den amerikanska militärtekniken för att somna, vilket sägs ha stor framgång bland militärer ute i fält som verkligen behöver ta tillvara på den tid de får att vila sig på uppdrag.

  • Börja med att slappna av musklerna i ansiktet. Tungan, käken och musklerna runt ögonen
  • Låt dina axlar sjunka så långt ner du kan. Slappna av över- och underarmarna på ena sidan, därefter på andra.
  • Andas ut och låt ditt bröst slappna av.
  • Slappna av dina ben, börja med låren och fortsätt till vaderna.
  • Försök rensa dina tankar. Använd någon av två följande mentala bilder för att hitta lugnet:
  • Du ligger i en kanot på en stilla sjö med en klarblå himmel ovanför dig. Du ligger ingosad i en hammock gjord av sammet i ett becksvart rum. Viska “tänk inte, tänk inte, tänk inte” om och om igen i tio sekunder.

Källa: Expressen

Det som sägs vara så bra med tekniken är att den kombinerar tre viktiga ingredienser för sömn, vilket är avslappning, andning och visualisering. Något som ger sömnen ett försprång i en annars kanske stressad hjärna och kropp. Och om du inte kan sova trots upprepade försök med sömntekniken är råden att minska intaget av koffein och att dessutom inte kolla på tv innan du sover, lägg dig i stället när du är trött och lyssna på din kropp.

Kontrollera din andning – och somna

Andra sömntekniker skrivs det om i Amelia och MåBra. Det handlar om att kontrollera sin andning och därmed distrahera hjärnan från vardagstankar. Lite samma som ovan med andra ord.