De snyggaste friluftskläderna

Friluftskläder har länge varit en del av modet, framför allt inom streetwear. Det är inte konstigt, för det är plagg som håller länge, och som skyddar mot regn, blåst och snö. Men hur kul är det när alla har kläder från Fjällräven, Haglöfs eller North Face? Det finns många andra friluftsmärken, som gör snyggare kläder. Det här är mina personliga favoriter.

Klättermusen

Det här företaget, som har sitt huvudkontor i Åre, gör riktigt schyssta kläder, sådär som man bara kan göra om man låter funktionen komma i första hand. Kläderna ser mer ut som de är gjorda av industridesigners än av modemänniskor.

Houdini

Ett annat svenskt märke, som nästan bara gör kläder i återvunna material. Deras Power Houdi är den enda fleecetröjan som är tillräckligt snygg för att ha till vardags. Precis som Klättermusen är kläderna extremt funktionella, men mer färgglada, lekfulla och sportiga än Åre-företagets.

Arc’teryx

Arc’teryx är det friluftsmärke som är mest fashion just nu, trots, eller kanske eftersom, det är ett komplett friluftsmärke. Det kanadensiska företaget gör inte bara kläder, utan också skor, ryggsäckar, klättringsutrustning och skidpjäxor. Frågan är om det är därför som märket är populärt, eller om det beror på att Kanada är allmänt populärt just nu.