Ät rätt vid träning

Att äta en bra kost tillsammans med fysisk aktivitet är viktigt för att bibehålla en god hälsa i alla åldrar. Hur vi tränar och vilka vi är påverkar behovet av kost och tillskott.

proteinFå personer tränar lika hårt som elitidrottare och för de flesta räcker det med en varierad kost för att kroppen ska prestera bra. Ibland kan det dock vara enklare att tillgodose behoven med hjälp av tillskott och i vissa fall hjälper de till att optimera träningsresultaten. Företag som https://www.vitalplus.se/ erbjuder svenska kosttillskott. Personer som har särskilda behov kan behöva tillskott för ett behålla en god hälsa. Brister av vitaminer eller mineraler bör alltid bedömas av vårdpersonal eftersom det finns risk för feldosering som är skadligt för hälsan.

Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande – Livsmedelsverket

Ät rätt mat

Det allra viktigaste kostrådet är att äta en kost enligt rekommendationerna. Det innebär en varierad kost med mycket frukt, grönsaker och fibrer. Bra proteiner från fisk och skaldjur, magra mejerier, baljväxter och nötter är hälsosammare än stora mängder rött kött. En dålig kost kan aldrig kompenseras av kosttillskott eftersom de fungerar på olika sätt i kroppen. Trots en bra kost kan träningen förenklas och optimeras för den som har svårt att få i sig protein, koffein, kreatin och energi.

Speciella grupper

Det är framför allt några grupper som kan behöva kosttillskott och det är framför allt gravida kvinnor och vegetarianer. För båda dessa grupper är det viktigt att kontrollera upptaget av järn vid träning. Protein behöver inte komma från kött och kan ersättas med vegetabiliska proteiner. Omega-3 fettsyror är bra för hjärtat, hjärnan, synen och immunförsvaret och kan behövas som kosttillskott om fisk och skaldjur inte ingår i kosten.