Alltid svettig – vad hjälper?

Att svettas är bra. Det är kroppens sätt att kyla ned sig själv – att förhindra att den blir överhettad och överansträngd. Men det finns typer av svett vi helst slipper – överdrivna svettningar, illaluktande svett och hand- och fotsvett.  

Alla svettas – när det är varmt – eller när vi tränar och rör på oss. Man kan dessutom svettas mer om man lider av övervikt, klimakteriebesvär eller som biverkning av vissa läkemedel. Men den vanligaste orsaker till överdriven svettning – eller hyperhidros – är överaktiva svettkörtlar på ett eller flera ställen i kroppen. Svettningen är ofta periodisk och börjar redan under barnaåren.

Men vad kan man göra för att lindra, eller motverka, överdrivna svettningar? Här är några tips på saker som kan göra livet lättare för den som lider av hyperhidros:

 

  • Behandling. Det finns klinker som erbjuder behandlingar mot hyperhidros – ofta genom snabba injektioner på de svettdrabbade punkterna. Svettmottagningen hjälper dig med svettningar.

 

  • Kläder. Att ha rätt kläder kan hjälpa den som lider av överdrivna svettningar. Generellt sett är det en bra idé att undvika syntetiska material och att istället välja naturliga alternativ som bomull.

 

  • Hygien. Att duscha regelbundet är A och O för den som vill vara fräsch. Vilket knappast är någon hemlighet. Men undvik att använda för mycket tvål – eftersom det torkar ut huden.

 

  • Kroppsbehåring. Man kan även raka bort håret i armhålan för att undvika dålig lukt – eftersom bakterierna i svetten då får en mindre odlingsyta.

Svett som leder till obehag

Att lida av överdrivna svettningar kan kännas pinsamt och ha stor påverkan på livet för den som är drabbad. På självbilden och vilka kläder man väljer att ha på sig. Man kan känna sig tvungen att undvika ljusa färger och att ta med sig rena ombyten. Att undvika handslag, eller andra situationer där svetten kan märkas. Det stjäl energi i form av ständig förberedelse och eftertanke. att undvika ljusa färger.

En sak är i alla fall säker – den som skäms över sin svett är inte ensam. Trots att bara 1 av 200 lider av hyperhidros är skammen desto vanligare, även för helt normala svettningar. En undersökning visar att 1 av 3 skäms över sin svett.

Vill du läsa mer om överdrivna svettningar? Kolla in vårdguidens hemsida.